Cryptocurrency en handel begrijpen

Blockchain versus cryptovaluta

  • Home
  • Blockchain versus cryptovaluta
Blockchain versus cryptovaluta
Blockchain versus cryptovaluta

Er zijn talloze beweringen gedaan met betrekking tot blockchain, waaronder dat het de technologie van de eeuw en de toekomst is en dat het in staat is een verscheidenheid aan industrieën te ontwrichten, van supply chain management tot financiën.

High-profile individuen en instellingen, variërend van J.P. Morgan van Chase Bank tot de gemiddelde John op straat tot de gemiddelde Mike op Twitter, hebben er sterke kritiek op.

Een belangrijke toepassing van Blockchain: Cryptocurrency, met name zijn voorloper Bitcoin, heeft de afgelopen maanden voor krantenkoppen en golven op sociale media gezorgd, toen het een recordhoogte van 67.000 USD bereikte.

Voor veel anderen is blockchain echter synoniem met Bitcoin en andere cryptocurrencies, een voorbeeld van het vermengen van de technologie met de toepassing ervan. Wat onderscheidt blockchain van cryptocurrencies?

Kan ik dit begrijpen?

Maak je geen zorgen. Het zal fascinerend zijn. Ik beloof!

Blockchain is een gedecentraliseerd en gedistribueerd grootboek van transacties dat gegevens of transactie-informatie onveranderlijk bewaart, zodat deze niet kan worden gewijzigd. Het is een gedistribueerde database die wordt gedeeld door alle computernetwerken of knooppunten.

Een blockchain is analoog aan een elektronische database die gegevens in een digitaal formaat opslaat. Het oorspronkelijke concept van een blockchain is dat het de nauwkeurigheid en veiligheid van gegevensrecords garandeert en vertrouwen wekt zonder de noodzaak van een vertrouwde derde partij of gecentraliseerde bestuursautoriteiten.

Ben je bekend met Google Docs? Ja, het identieke Google-document.

Het Google-document is de beste illustratietool en het beste model voor het leren van blockchaintechnologie en de technologie zelf. Wanneer we een document op Google-document maken en het vervolgens delen met een groep collega’s, wordt het document gedeeld met alle ontvangers in plaats van gedupliceerd of overgedragen. Dit resulteert in een gedecentraliseerde verspreiding van het document, waardoor iedereen gelijktijdig toegang heeft tot het materiaal. Dit document (dat nu een levend document is) stelt iedereen in staat om de wijzigingen die door een partij zijn aangebracht te observeren, evenals de versiegeschiedenis van het document. Dit maakt het proces van aanpassingen volledig transparant en toegankelijk.

Ongetwijfeld is de blockchain complexer dan een Google-document; toch helpt het gebruik van de laatste als voorbeeld om drie essentiële concepten te illustreren die ten grondslag liggen aan blockchain-technologie, namelijk:

  • Decentralisatie
  • Openbaar gedistribueerd grootboek
  • Onveranderlijkheid
  • Decentralisatie

Decentralisatie is het proces, de handeling of het systeem om het bestuur of de macht van een gecentraliseerde instelling te verwijderen en te distribueren naar alle ecosysteemgebruikers. Het elimineert de betrokkenheid van derden en conceptualiseert de desintermediatie van de dominantie van een machtig centraal orgaan als toezicht.

In het geval van blockchain-technologie voorkomt het decentralisatie-aspect dat deze wordt gecontroleerd en gereguleerd door een overheid of een kleine groep intermediaire gebruikers.

De informatie die op blockchaintechnologie wordt vastgelegd, wordt niet centraal opgeslagen op één server of archief; het is eerder verspreid over alle knooppunten – netwerkcomputers – in zijn ecosysteem.

Openbaar gedistribueerd grootboek

Een grootboek is een boek waarin dagelijkse transacties, zoals aankopen en verkopen, worden vastgelegd. Een grootboek is een transparant grootboek dat door alle Toms en Harry’s kan worden bekeken.

De blockchain staat bekend als een grootboek omdat alle transacties die erop zijn vastgelegd, zijn verspreid over alle knooppunten binnen het ecosysteem. Elk knooppunt op een blockchain ontvangt een kopie of replica van elke geregistreerde transactie. De blockchain is dus onveranderlijk.

Onveranderlijkheid

Onveranderlijkheid is de kwaliteit van het bestand zijn tegen verandering of manipulatie. De transacties die op het blockchain-netwerk zijn vastgelegd, zijn onveranderlijk, wat betekent dat ze niet kunnen worden gewijzigd, bijgewerkt of gehackt; zodra de gegevens zijn vastgelegd, zijn ze permanent.

Aangezien blockchain-transacties een tijdstempel hebben, is het bijna onmogelijk om te hacken of te wijzigen totdat de hacker tegelijkertijd 51 procent van de knooppunten op de blockchain compromitteert en de geregistreerde transacties wijzigt (wat bijna onmogelijk is).

Vanwege de bovengenoemde kenmerken wordt Blockchain-technologie soms Distributed/Decentralized Ledger Technology (DLT) genoemd. De term ‘blockchain’ is bedacht vanwege de manier waarop transacties worden vastgelegd.

HOE?

Op een blockchain worden transacties elke seconde geregistreerd; gedurende deze periode wordt rekening gehouden met de tijdstempels van records. Alle transacties worden chronologisch geregistreerd en cryptografisch over elkaar in een blok opgeslagen.

Als een blok vol transactierecords is, wordt een ander blok geproduceerd om door te gaan met het verzamelen van transactierecords.

Als eerste transactie zal het nieuw gevormde blok een deel van de laatste transactie bevatten die in het voorgaande blok is geregistreerd; dit zal een ketting vormen die de twee blokken verbindt. Alle transacties die continu in blokken worden vastgelegd, vormen een Blockchain. Begrijp je het nu?

Talloze bedrijven en organisaties hebben blockchains ontwikkeld om aan uiteenlopende gebruiksscenario’s te voldoen. Dit heeft geleid tot de ontwikkeling

t van talrijke blockchains, zoals Bitcoin, Ethereum, Solana, Tron, Polkadot, enz.

Verschillende industrieën, waaronder gezondheidszorg, logistiek, onroerend goed, toeleveringsketen, bankieren en financiën, hebben tot nu toe gebruik gemaakt van blockchain. Met de introductie van cryptocurrencies stuwden de financiële toepassingen van blockchain het naar de voorgrond.

Wat is cryptovaluta precies?

Cryptocurrency is een digitale of virtuele valuta die uitsluitend op cryptografietechnologie werkt. Als cryptocurrency gebaseerd op blockchain-technologie, is het een native token. Omdat elk land zijn eigen fiat-valuta heeft, heeft elke blockchain zijn eigen native token, dat dient als betaalmiddel binnen zijn eigen blockchain-ecosysteem.

Ondanks het feit dat sommige tokens op een enkele blockchain zijn geproduceerd, is dit alleen wijdverbreid en haalbaar op blockchains met slimme contracten – een zelfuitvoerende en zelfafdwingende reeks vooraf gedefinieerde regels of overeenkomsten geschreven in computercode – voornamelijk de Ethereum degelijkheid taal.

Cryptocurrencies kunnen worden verkregen via mining- of uitwisselingssites, zoals Binance en CoinBase, door ze om te wisselen voor fiat-valuta.

Blockchain-technologie bracht bitcoin voort omdat het fungeert als de basis van de cryptocurrency. Bitcoin is de eerste en meest prominente cryptocurrency en bracht in 2008 zowel cryptografie als blockchain onder de aandacht.

Satoshi Nakamoto, een ontwikkelaar die een pseudoniem gebruikt, heeft Bitcoin gemaakt. Sindsdien zijn er andere cryptocurrencies en blockchains uitgevonden en zijn er momenteel honderden cryptocurrencies en tokens in omloop.

Er zijn twee soorten cryptocurrencies, of digitale munten:

stabiele munten

Dit zijn cryptomunten die gekoppeld zijn aan de waarde van fiat of fysiek geld, wat betekent dat ze dezelfde waarde hebben als de originele fysieke valuta. Voorbeelden zijn USDT, DAI, BUSD, USDC en TUSD. Deze munten hebben een lagere volatiliteit en zijn doorgaans gekoppeld aan de Amerikaanse dollar.

Instabiele munten

De prijzen van deze cryptomunten of tokens fluctueren door verschillende marktoverwegingen en marketinghype. Cryptocurrencies zijn doorgaans volatiele digitale activa waarvan de prijs of waarde binnen enkele seconden of minuten kan fluctueren. Deze munten omvatten Ethereum, TRX, XRP, XLM, Dogecoin, Litecoin en alle andere munten naast Bitcoin.

Wat zijn de verschillen tussen Blockchain en Cryptocurrency?

Blockchain

  • is een gedistribueerd grootboek dat wordt gebruikt om gegevens op te slaan in een gedecentraliseerd ecosysteem.
  • Het is waardeloos en kan niet als ruilmiddel worden gebruikt.
  • De toepassing ervan is niet beperkt tot cryptocurrency.
  • Iedereen kan deelnemen aan de Blockchain en toegang krijgen tot transactiegegevens.
  • Vanwege het slimme contract kan een blockchain meerdere tokens ondersteunen naast zijn eigen cryptocurrency.
  • Er zijn vier soorten blockchains: publiek, privaat, hybride en consortium.
  • Bitcoin, Ethereum, Tron, Cardano, Binance smart chain, Polkadot, Solana en Ripple zijn voorbeelden van blockchains.
  • Blockchains zijn ontwikkeld en eigendom van enorm rijke technologiebedrijven.

cryptogeld

  • Cryptocurrency is een digitale asset of valuta op basis van blockchain-technologie.
  • Het bezit geldwaarde en kan dienen als ruilmiddel.
  • Zonder blockchain kan het niet.
  • Cryptocurrency is niet transparant zoals een blockchain; u kunt alleen de cryptocurrency-portemonnee met bron of bestemming zien, terwijl de eigenaar van de portemonnee anoniem blijft.
  • Cryptocurrency kan geen andere tokens bevatten, maar kan worden geruild voor tokens van gelijke waarde.
  • Er zijn stabiele munten, onstabiele munten en fungibele en niet-vervangbare cryptocurrencies.
  • Cryptocurrencies omvatten onder andere Bitcoin, ETH, BNB, TRX, ADA, DOT, SOL en XRP.
  • Cryptocurrency is voor iedereen toegankelijk met een kleine hoeveelheid contant geld. U kunt cryptocurrency kopen voor slechts $ 1 of $ 2.

Wat is een teken?

Crypto-tokens zijn digitale activa die zijn gemaakt onder de slimme contracten van andere blockchains. Alleen blockchains met slimme contracten maken het mogelijk om andere tokens te creëren dan de originele cryptocurrency. De Ethereum blockchain is een voorbeeld van zo’n blockchain. De Bitcoin-blockchain mist slimme contracten en verbiedt het maken van extra tokens.

Er zijn twee soorten tokens:

Fungible tokens zijn tokens die kunnen worden geruild voor een ander van hetzelfde type of een equivalent. 1 BTC is vergelijkbaar met een andere 1 BTC en de twee kunnen worden verwisseld. Voorbeelden zijn USDT, TRX, BNB, enz.

Non-fungible tokens: Non-fungible tokens (NFT’s) zijn niet-uitwisselbare digitale activa die uniek en aanpasbaar zijn. Een NFT kan elk digitaal stuk zijn, zoals kunst, afbeeldingen, kranten, tijdschriften, muziek, enz. Een niet-financieel instrument kan een ander niet-financieel instrument niet vervangen, aangezien elk instrument eigenschappen heeft die het uniek maken.

Conclusie

In tegenstelling tot cryptocurrencies is blockchain een grootboek waarin transacties worden vastgelegd. Het is een vorm van decentrale opslag die de financiële sector overstijgt. Aan de andere kant is cryptocurrency een digitaal soort valuta. Het is een van de talloze financiële toepassingen van blockchaintechnologie.